torstai 8. lokakuuta 2015

Puupintojen pintakäsittely



Puupintojen pintakäsittely

Puuta voidaan käsitellä erilaisilla tuotteilla kuten, maalilla, lakalla, vahalla, öljyllä,petsillä ja kuultomaalilla

  • Maali sisältää pigmentejä jotka peittävät pinnan ja antaa värin. Kauppa ja teollisuus sävytyksessä puhutaan väripastoista eli glykoliin sekoitettua hienojakoista väripigmentiä. Jauhe pigmentejä käytettiin entisaikaan.  40-luvulla maalarit itse sävyttivät maalit, joten pigmentit piti käsin itse hiertää pieneen määrään maalissa käytettävään sideaineeseen.

  • Lakka ei peitä puun pintaa koska lakassa ei ole peittäviä pigmentejä, siten puun pintakuvio on nähtävissä lakan läpi. lakkoja on sävytettävissä. Sisäkäyttöön käytettävät lakat eivät kestä puun voimakasta elämistä, siksi ulkotiloihin on kehitetty omat lakat. Ulkolakka = uretaari alkydi eli venelakka. Lakka sisältää usein myös uv suojan, joka suojaa puuta auringon paahteelta. Voidaan lakata ulko-ovia. On olemassa  myös petsi lakkoja, joissa on väri lakan mukana, petsilakatessa saadaan rauhallisempi lopputulos kuin jos käytettäisiin erikseen ensin petsiä ja lakkaa.

  • Vahaa käytetään esim huonekalun entisöinnissä, pitää kuitenki muistaa että vahaus on lopullinen päätös huonekalulle koska vahan päällä maali ei pysy. Vahoja on värittöminä ja värillisinä. Vaha käsittely sopii parhaiten koville puulajeille kuten koivu ja tammi.

  • Öljykäsittely tekee puusta kosteutta ja likaa hylkivän.Öljyä käytetään esimerkiksi jalopuu ulko-ovissa, huonekaluissa, tiikki ja mahongi ovissa. Öljyiset rievut ovat itsesyttyviä, joten ne on hävitettävä turvallisesti, esimerkiksi kastele vedellä  ja kiedo tiiviisti folioon ja muovipussiin ja heitä roskiin.

  • Petsi on pelkkää väriainetta, joten petsauksen jälkeen pinta tarvitsee lakan,öljyn tai vahan päälle pysyäkseen pinnassa.

  • Kuultomaali peittää pinnan, voidaan nähdä puun pintakuvio läpi, sillä saa haluttua värisävyä pinnalle.
Pintakäsittelyllä vaikutetaan puun kulutuskestävyyteen, ulkonäköön ja puhtaana pitämiseen.

Puu on elävä materiaali joka eri olosuhteissa joutuu rasitukselle esim kosteissa tiloissa puun pinta turpoaa ja kuivuttuaan se voi alkaa halkeilla

Pintakäsittely voi joko olla peittävää, tai läpikuultavaa.















Ei kommentteja: