tiistai 13. lokakuuta 2015

Mitä maali on?

 Rakennuskorjausmaalaus/uudisrakennusmaalaus

Mitä maali on?


Maali on nestemäinen tuote, joka pinnalle levitettynä muodostaa alustaan tarttuvan peittävän kalvon.
Maalituotteisiin luetaan kuuluvaksi myös maalien ja lakkojen ohenteet, katalyytit, ja kovetteet, siveltävät puunsuoja-aineet, petsit, kitit ja silotteet.
Myös maalattavien pintojen puhdistukseen käytettävät aineet sekä maalin poistoaineet voidaan lukea kuuluvaksi tähän ryhmään.

Mistä maali sitten koostuu?

Sideaineista, pigmenteistä ja täyteaineista, liuotteista, ja apuaineista
toi on olevinaan maalipurkki.


  • Sideaine : Sen tehtävänä on muodostaa alustaan kiinnittyvän maalikalvon, jonka sisällä on sideaineen toisiinsa liimaavat pigmentit. Sideaine määrää maalikalvon ominaisuudet kuten tartunnan alustaan, sisäisen lujuuden ja kemialliset ominaisuudet. Myös maalin kuivumistapa on sideaineesta riippuva ominaisuus
                          

  • Pigmentit ja täyteaineet: Pigmentti on hienojakoinen side- ja liuotinaineisiin liukenematon jauhe. Se muodostaa maalien peittokyvyn ja värin. Ensisijainen tehtävä pigmenteillä on koristaa ja peittää kohde johon maalia on levitetty. Toinen tärkeä tehtävä on suojata kohteen pinta säältä ja kemiallisilta rasituksilta.Niitä pigmenttejä jotka eivät peitä tai värjää, kutsutaan täyteaineiksi. Maalien täytepigmenteillä säädellään maalin viskositeettia, maalikalvon kovuutta sekä maalin kiiltoa. Täytepigmenttejä ovat mm. liitu, kalsiitti, talkki ja kaoliini.

  • Liuotteet : Liuote on aine joka kykenee liuottamaan maalin sideainetta ja siten alentaa maalin viskositeettia (sisäistä kitkaa). Liuotteella säädetään maalin tasoittumista, kuivumisnopeutta sekä levitysominaisuuksia.   Yleisempiä käytettäviä liuotteita ovat lakkabensiini, tolueeni, ksyleeni, alkoholit kuten etanoli ja propanoli, glykolieetterit, esterit kuten etyyliasetaatti ja butyyliasetaatti sekä ketonit, jopitat ovat mm asetoni ja metyyli-isobutyyliketoni. huh

  • Apuaineet: parantavat maalin erityisominaisuuksia. Yleisiä apuaineita ovat kuivikkeet kuten sikkatiivit, jotka nopeuttavat maalin kuivumista. Ulko- ja kosteantilanmaaleihin voidaan lisätä homeenestoaineita. Säilyvyyttä parannetaan nahoittumisenestoaineella, ja säilöntäaineilla. Maaleihin voidaan myös lisätä valmistusta helpottavia lisäaineita.



Maalit luokitellaan sideaineen mukaan. Kuivumismekanismin perusteella maalit voidaan jakaa kahteen ryhmään : Fysikaalisesti kuivuvat maalit ja kemiallisesti kuivuvat maalit.

Fysikaalisesti kuivuvat maalit:

  • Liuotinohenteisia fysikaalisia maaleja ovat mm. Kloorikautsu ja nitroselluloosamaalit- ja lakat. Ne kuivuvat siten että liuotteet haihtuvat ja sideaine muodostaa kiinteän kalvon. Kuivuttuaan kalvo voidaan liuottaa uudelleen liuotteeseensa. Dispersiomaalit (lateksimaalit)  ovat myös fysikaalisesti kuivuvia maaleja. Niissä sideaine on dispergoitu eli hajotettu veteen, ja sideaine on pieninä hiukkasina vedessä. Maalin kuivuessa vesi haihtuu ja sideainehiukkaset sulautuvat yhteen muodostaen maalikalvon, joten kuivuttuaan  maali ei liukene enään veteen.


Kemiallisesti kuivuvat maalit: 

  • Kemiallisen reaktion avulla kuivuvista maaleista mm. öljy- ja alkyydimaalit kuivuvat siten että sideaine reagoi ilmassa olevan hapen kanssa. Kalkkimaalit kovettuvat reagoimalla ilman hiilidioksin kanssa. Polttomaalit kovettuvat vasta kun niiden hartsit reagoivat korkeassa lämpötilassa.