torstai 15. lokakuuta 2015

Huonekalujen entisöinti

Jätä vanhan huonekalun alkuperäismaalaus rauhaan ja anna sen kertoa toisista ajoista, ja ihmisistä.
Anna sen pysyä vanhana. Kunnioita sen tekijää. 

Kun kokonaiset maalikerrokset halkeilevat, irtoavat, sorvausten ja leikkausten yksityiskohdat eivät enään näy, voi maalinpoisto olla hyvä asia. 
Menetelmiä on useita, helpoin tapa poistaa maalia laajalta alueelta useita kerroksia on käyttää lämpöä. Lämpö tunkeutuu kaikkien kerrosten läpi, joten menetelmä on hyvä silloin kun kaikki maali halutaan pois. Tässä menetelmässä käytetään kuumailma puhallinta ja apuna pientä lastaa. ( pakkeli lasta)

Maalin poistaminen tapahtuu niin että kuumailmapuhaltimella lämmitetään maalipintaa jolloin se  alkaa kupruamaan ja lastalla irroitetaan pehmennyt maali heti, sillä jos sitä ei heti irroita se jäähtyy ja kovettuu. Sorvausten ja leikkausten kohdalla pitää olla erityisen varovainen koska ne palavat helposti.
Kuva maalin poistamisesta kuumailmapuhaltimella.


Kuivakaavinta eli maalin kaapimen puukolla, lastalla tai varsinaisella kaapimella. Helppoa, jälkityönä pieni hienohionta. Käytetään yleensä puu tuoleihin. Kaavi aina myötäsyyhyn päin.

Maalinpoistoaine : Sen käyttämisessä on oltava varovainen koska se syövyttää ihoa, ja huolehdi kunnollisesta ilmanvaihdosta koska haihtuvat höyryt ovat vahingollisia, sen vaikuttava ainesosa on metyleenikloridi. Maalinpoistoaine on siitä  hyvä koska jos halutaan poistaa vain ensimmäinen maalikerros.

 Sivele maalinpoistoainetta pinnalle, odota vähän aikaan ja irroita maali kerros lastalla. Jos kyseessa on uuden aikainen lakkamaali, odota että se kuplii. Siinä voi mennä 2-20min.
 Älä odota turhan kauan koska silloin maali kovettuu.

 Jos jokin alempi kerros aijotaan säästää, poista viimeinen kerros ennen kuin aine on vaikuttanut kokonaan läpi.   
Pese puupinta yleisohenteella, hio ja pinta on valmis maalattavaksi. Mutta jos alkuperäisväri on tarkoitus säilyttää, pinta pestään lakkabensiinillä.

Maalinpoistoaineen jäänteet on saatava pois sillä ne voivat reagoida uuden maalin kanssa.

On hyvä tietää vanhojen huonekalujen väreistä. Ennen 1900-luvun alkua huonekalut eivät olleet täysin valkoisia. Myrkyllistä lyijyvalkoista käytettiin ennen 1800-luvun puoliväliä.
1700-luvun alussa keksittiin Pariisin sininen, joka on voimakas väriaine. Ultramariinia alettiin valmistaa synteettisesti 1830-luvulla. Vihreä umbra on kauan käytetty väriaine, se on vahvasti laseeraava väripigmentti ja tarvitsee siksi paljon öljyä sideaineeksi. Englannin punainen, jolle punaruskean värin antaa rautaoksidi, on aina ollut suosittua.
Eniten eri okralaatuja saadaan keltaisista väreistä. 

Käytä aina hengityssuojainta ja hanskoja kun alat tonkimaan vanhoja maalikerroksia, vastaan saattaa tulla myrkyllisiä maalikerroksia, kuten lyijyvalkoista.

Älä poista huonekalun historiaa kokonaan värin mukana vaan jätä jokin pieni kohta sellaiseksi kun se oli.

Huonekalusta voi puuttua osia, tai jokin osa voi olla rikki. Silloin kun entisöidään tälläisiä huonekaluja on tosi tärkeää tunnistaa mistä puusta esine on valmistettu jotta korjaus voitaisiin tehdä samasta puusta. Puutavaran pitäisi mielellään olla yhtä vanhaa kuin esineessä käytetty puu.
Vanhaa puutavaraa, ja  huonekalujen osia kannattaa kerätä talteen tämän takia.

Talonpoikaishuonekalujen tekijät ovat käyttäneet kuusta, mäntyä ja leppää.

Ulkomaisia käytettyjä puulajeja ovat mm. mahonki, tiikki ja pähkinäpuu.

Hyvin kiinni olevaa maalia ei tarvitse poistaa. Mieluummin vetää uuden maalin päälle kuin tärvelee alkuperäismaalausta. 

Kun valitset maalin huonekaluun, valitse sellainen väri joka on lähellä alkuperäisväriä, älä maalaa vesiohenteisella maalilla, koska sitä ei voida sitten myöhemmin enään poistaa lämpökäsittelyllä. 
Entisöinti vaatii kärsivällisyyttä.

Mua odottaa koululla vanha piironki/lipasto joka mun pitäs entisöidä, ootan iha innolla sitä urakkaa, ja aloitan sen heti kun kaikki muut työt tulee valmiiksi.Teen siitä sitten tänne jutun. tällä hetkellä mulla on asiakas työnä peili ovi joka ois pitäny saada jo valmiiksi mutta kun ollaan saatu hyviä työmaa kohteita joita sitten ollaan tehty niin oven valmistus on jäänyt.